Empreses

Medcomtech s'alia amb científics i crea productes mèdics innovadors

Medcomtech ha estat capaç de créixer amb noves vies de finançament

Medcomtech, empresa instal·lada a Viladecans que distribueix tecnologia quirúrgica i ortopèdica al mercat europeu, ha fet un salt empresarial i s'ha aliat amb el món científic per crear els seus propis productes. El primer resultat d'aquesta filosofia ha estat l'empresa Medcomflow, que està a punt de treure al mercat un innovador dispositiu que millora la permeabilitat de les vies aèries. I té previst presentar en un mes dues empreses més participades en un 70% per Medcomtech i un 30% per centres científics que treballaran en la regeneració òssia i en el diagnòstic i identificació de microorganismes.“Veiem que hi ha un forat entre la ciència bàsica i la seva aplicació industrial, i el volem cobrir implicant els centres científics dins de l'empresa”, explica Joan Sagalés, cofundador de l'empresa.

Aquesta evolució és fruit d'una inquietud: “Si ens volem expandir hem de ser propietaris del nostre producte, ja que les empreses a les quals distribuïm productes decideixen a quin mercat volen vendre”, afirma Sagalés. I alhora, els responsables de Medcomtech es pregunten si el material que comercialitzen és el que realment volen. Per exemple, Medcomtech distribueix pròtesis per a genoll de titani i cobalt que es fabriquen a Estats Units, “però veiem que el futur no està en les pròtesis sinó en la regeneració de teixits. Si volem desenvolupar això hem de treballar amb científics, i hi veiem una gran oportunitat, ja que a Catalunya hi ha molts bons centres, com l'Icrea i els centres universitaris”, assenyala Sagalés.

Medcomtech va néixer el 2002 de la mà de Sagalés i Àlex Roca, que es van conèixer treballant en una franquícia que captava productes innovadors i els distribuïa al mercat català. “Treballàvem amb contractes internacionals i sabíem com aprofitar els avantatges. Quan vam crear Medcomtech vam decidir reduir l'elevat nombre d'intermediaris, cosa que ens ha permet reduir preus. Nosaltres comprem a Estats Units i portem el material als hospitals i mútues”, assenyala el president de l'empresa. Medcomtech va funcionar així fins al 2008, traient beneficis de la distribució de pròtesis per a les articulacions, de material per a la cirurgia correctiva de la columna i de productes per tractar fractures òssies, com plaques i cargols de titani.

El 2008 va ser un any d'inflexió. La crisi ja començava a ensenyar les urpes, però els responsables de l'empresa estaven convençuts que la sanitat no es tocaria –ara venen més a mútues privades que en el passat–. Aquell any van aconseguir un bon contracte amb l'empresa K2M, especialitzada en el tractament de deformitats de la columna vertebral, i això els obligava a fer una important inversió en instrumental. “L'èxit requereix d'una gran inversió i nosaltres no la podíem assumir. Coincidint amb la crisi, els bancs van restringir el crèdit i vam decidir treure part de l'empresa al mercat alternatiu borsari. Va ser un èxit, ja que vam aconseguir captar 8,2 milions d'euros”, recorda Sagalés. Això els va permetre ampliar la plantilla de 23 a 70 treballadors, i l'increment de la facturació ha estat també notable, ja que els sis milions del 2010 es van transformar en 16,8 l'any passat. La previsió enguany és tancar amb 20 milions. El 2011, Medcomtech va desembarcar a Itàlia, mercat que s'afegia al portuguès i a l'espanyol, i el 2012, l'empresa es va adonar que si es volia expandir ho havia de fer amb un producte propi per evitar les limitacions que posen els fabricants dels productes que distribueixen.

El primer dels productes amb què Medcomtech, a través de l'empresa Medcomflow, entrarà al mercat mèdic ja ha despertat l'interès dels distribuïdors, segons el vicepresident d'aquesta filial, Albert Calaf. El dispositiu en què Medcomflow ha treballat amb el metge Pedro Acha ha de servir per a intubacions difícils, ja que ventila i intuba alhora i permet al cirurgià operar d'una forma segura perquè es redueixen les situacions de risc. “És un producte innovador que hem presentat al Congrés Europeu d'Anestèsia i que ha provocat molt interès entre distribuïdors de Rússia, Estats Units, Xina i Japó”, afirmen Calaf i Sagalés.

Medcomtech espera crear una estructura pròpia de distribució que vengui els seus productes i els de les companyies de les quals distribueix material mèdic a mercats del sud-est asiàtic i d'Amèrica Central. “La nostra idea és ser presents, en tres anys, a 12 països”, diu Sagalés, que conclou que Medcomtech és un exemple de com una empresa petita ha estat capaç de créixer amb noves vies de finançament i una estratègia basada en la diversificació de productes i mercats.

Facturació

16,8 M€

Treballadors

70

Any de fundació

2002

Medcomtech distribueix des del 2002 material quirúrgic i ortopèdic d'Estats Units a hospitals i mútues de Portugal, Itàlia i l'Estat espanyol. L'empresa vol treballar amb producte propi per ampliar mercats i s'ha aliat amb científics per fer-ho possible.

Del Barça d'handbol a la direcció empresarial

R.M.B:

Els aficionats a l'handbol relacionaran el nom de Joan Sagalés amb el jugador del FC Barcelona entre el 1977 i el 1991, que va capitanejar l'equip en una època daurada per al club. Sagalés, amb el Barça i la selecció espanyola, va aconseguir mitja dotzena de títols de Lliga i de Copa del Rei i també copes i recopes d'Europa. Malgrat la bona trajectòria esportiva, Sagalés va decidir retirar-se de l'handbol dos anys abans del que establia el seu contracte. “Vaig començar a treballar en l'anterior empresa i la feina m'agradava tant que vaig renunciar a dos anys de contracte”, diu.

El pòsit esportiu, però, ha estat present en la gestió empresarial i prova d'això és que, ara que Sagalés capitaneja una empresa, ha fitxat antics jugadors d'handbol per a la plantilla de Medcomtech. “Vam contractar un jugador i va anar tan bé que ara tenim set o vuit exjugadors a la plantilla provinents del Barça i d'altres equips”, explica. Sagalés destaca que els esportistes d'elit estan acostumats a prendre decisions importants des de molt joves i que ho fan de forma ràpida. També tenen interioritzades actituds com el sacrifici i la disciplina, i tot plegat “fa que sigui molt enriquidor treballar amb ells”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Medcomtech s'alia amb científics i crea productes mèdics innovadors

Publicat a