Gran angular

Les empreses de les 25 fortunes

Dues de les 40 fortunes del 2013 surten del sector farmacèutic d'abans de 1939. Són els Laboratoris Esteve, que comencen, el 1929, en una farmàcia de Manresa. Al 2013, un Esteve és la 15a fortuna de Catalunya. L'altra és l'empresa Grífols, que si bé fou creada el 1940, tingué com a punt d'arrencada l'experiència de Joan A. Grífols, un joveníssim farmacèutic, al Servei de Transfusions de Sang de la Generalitat de Catalunya, dirigit pel Dr. Duran-Jordà. Al 2013, el discret Víctor Grífols és la 7a fortuna de Catalunya

La llista de la revista For­bes de les 100 grans for­tu­nes de l'Estat espa­nyol, tot i els forats i les notòries absències que té, és una font d'infor­mació que ens per­met ende­gar algu­nes refle­xi­ons sobre l'eco­no­mia cata­lana.

Així, per bé que els ava­tars històrics (la pressió cas­te­lla­no­fran­cesa, i les revo­lu­ci­ons soci­als i les dic­ta­du­res del segle XX) s'han ocu­pat de fora­gi­tar els rics de Cata­lu­nya (i del País Valencià), sorprèn que 41 de les grans for­tu­nes per­so­nals de l'Estat espa­nyol cor­res­pon­guin a empre­ses ori­ginàries de l'àrea cata­lana.

En canvi, no sorprèn que aques­tes for­tu­nes es basin en empre­ses des­ti­na­des a satis­fer neces­si­tats bàsiques: l'ali­men­tació, la salut, el ves­tir, la lec­tura, l'aixo­pluc. I, perquè també és bàsica: la seducció. Ha estat, doncs, el gran con­sum, o si es vol, el con­sum de mas­ses, el que ha faci­li­tat algu­nes de les 25 grans for­tu­nes cata­la­nes. I no, per tant, la fabri­cació d'armes (com fou cert, en part, als segles XVII i XVIII), les obres i els ser­veis públics depen­dents dels pres­su­pos­tos de les admi­nis­tra­ci­ons, o el negoci mone­tari /espe­cu­lació finan­cera.

Ara bé, tal com es podia espe­rar, una part impor­tant de les grans for­tu­nes cata­la­nes del 2013 té el seu ori­gen en empre­ses que van començar la seva tra­jectòria abans de 1939, és a dir: abans del final de la guerra d'Espa­nya de 1936-39. Vegem-ho per sec­tors.

Algu­nes de les grans for­tu­nes vénen del sec­tor de l'agro­a­li­men­tació. Danone va néixer al Raval de Bar­ce­lona el 1919. Amb Isaac Carasso, que pro­ve­nia d'Esmirna (Tur­quia) i fabri­cava a casa seva iogurts per a les farmàcies del barri, i un soci local, l'advo­cat Por­ta­be­lla. Al 2013, Ricard Por­ta­be­lla, un nét que viu a Suïssa, és, segons For­bes, la 9a for­tuna de Cata­lu­nya.

Gallina Blanca va començar el 1937 a les cui­nes del Saló Rosa del pas­seig de Gràcia de Bar­ce­lona. Amb Lluís Caru­lla i Maria Font. Subs­ti­tuint els daus de Maggi que no arri­ba­ven degut a l'esclat de la guerra d'Espa­nya. Al 2013, la for­tuna de la família Caru­lla és, segons For­bes, la 2a for­tuna de Cata­lu­nya.

Dues de les 40 for­tu­nes del 2013 sur­ten del sec­tor far­macèutic d'abans de 1939. Són els Labo­ra­to­ris Esteve, que comen­cen, el 1929, en una farmàcia de Man­resa. Al 2013, un Esteve és la 15a for­tuna de Cata­lu­nya. L'altra és l'empresa Grífols, que si bé fou cre­ada el 1940, tingué com a punt d'arren­cada l'experiència de Joan A. Grífols, un joveníssim far­macèutic, al Ser­vei de Trans­fu­si­ons de Sang de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, diri­git pel Dr. Duran-Jordà. Al 2013, el dis­cret Víctor Grífols és la 7a for­tuna de Cata­lu­nya.

El món de la moda ha ori­gi­nat, aquí i arreu, for­tu­nes impor­tants. La seducció, o la pro­mesa de seducció, mou mol­tes deci­si­ons de com­pra. Algu­nes de les empre­ses de la moda que han gene­rat grans for­tu­nes són ante­ri­ors al 39. Una és Pro­no­vias, que va començar el 1922 amb les blon­des de La Suiza. Al 2013, Albert Palatchi, des­cen­dent del pri­mer Palatchi arri­bat a Cata­lu­nya pro­ce­dent de Tur­quia, ocupa el 17è lloc del rànquing de les grans for­tu­nes.

Una altra és Puig, per­fu­me­ria i cosmètica, empresa fun­dada el 1914, que n'absor­birà d'altres, com Myrur­gia, amb, pro­ba­ble­ment, més gla­mur.

El sec­tor de les infra­es­truc­tu­res i de la cons­trucció té, també, una llarga tra­jectòria. Una de les grans for­tu­nes cata­la­nes de 2013, la 16a, és la de Jordi Miar­nau. S'ori­gina amb la cre­ació el 1891, a Reus, de Comsa, una empresa dedi­cada a cons­truir línies fer­roviàries. Unes altres grans for­tu­nes són les que anirà gene­rant, des del 1900, l'any de la seva cre­ació, el FOC, el Foment d'Obres i Cons­truc­ci­ons, que, al 1992, esde­vindrà FCC. Al 2013, la més visi­ble d'aques­tes for­tu­nes cor­res­pon a dues grans acci­o­nis­tes, les ger­ma­nes Koplowitz.

La 5a for­tuna del 2013 cor­res­pon a la família Serra Farré, de les asse­gu­ran­ces Cata­lana Occi­dent, una empresa que va ini­ciar la seva tra­jectòria el 1864!

La família March

Els “catalans” més rics serien, segons Forbes, els “mallorquins” Carles i Joan March, descendents del mític Joan March del tabac, el petroli i les Forces Elèctriques de Catalunya (abans: Barcelona Traction Light & Power, després: Endesa), que actuen per mitjà d'un banc privat amb fortes inversions industrials, la Banca March. Funcionant des de 1926. Els March ocupen el 6è lloc en el rànquing estatal. El primer “català”, amb el 8è lloc estatal, és Isak Andic, nascut a Istanbul (Turquia) el 1955.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.