Gran angular

DE MEMÒRIA

Tres il·lustrats arrelats

El primer exemple és el dels farmacèutics de la saga familiar dels Salvador. Les primeres passes són de molt aviat, quan, el 1623, Joan Salvador i Boscà, que era farmacèutic des del 1616, passa a dirigir la farmàcia de Gabriel Pedrol, el seu sogre. I comença a treballar en la formació d'un conjunt de col·leccions (herbari, minerals, fòssils, flascons amb continguts diversos, matèries mèdiques) i una biblioteca arxiu, que instal·laria a la rebotiga de la seva farmàcia, a tocar del carrer Ample de Barcelona

Els homes i les dones de la Il·lus­tració cata­lana foren gent pràctica, i empírica. Arre­lada. Amb ganes de conèixer el ter­ri­tori, i de des­co­brir els pos­si­bles punts forts –i els punts febles- de l'eco­no­mia cata­lana. El ros­se­llonès Jau­bert de Paçà va deci­dir conèixer direc­ta­ment els sis­te­mes de reg, els canals i les sínies de les con­ques flu­vi­als de Cata­lu­nya i del País Valencià (vg. L'Econòmic, 17-5-2014). Però n'hi ha molts més exem­ples. En podem esco­llir tres. Tres que tenen en comú l'èxit en la con­fecció del que després se'n dirà bases de dades.

El pri­mer exem­ple és el dels far­macèutics de la saga fami­liar dels Sal­va­dor. Les pri­me­res pas­ses són de molt aviat, quan, el 1623, Joan Sal­va­dor i Boscà, que era far­macèutic des del 1616, passa a diri­gir la farmàcia de Gabriel Pedrol, el seu sogre. I comença a tre­ba­llar en la for­mació d'un con­junt de col·lec­ci­ons (her­bari, mine­rals, fòssils, flas­cons amb con­tin­guts diver­sos, matèries mèdiques) i una bibli­o­teca arxiu, que ins­tal·laria a la rebo­tiga de la seva farmàcia, a tocar del car­rer Ample de Bar­ce­lona.

El seu fill, Jaume Sal­va­dor i Pedrol, va estu­diar a la uni­ver­si­tat de Mont­pe­ller, i des del 1669 con­tinuà i amplià la farmàcia -i l'her­bari i el gabi­net de curi­o­si­tats- del pare. Inicià un jardí botànic a Sant Joan Despí, que, segons Ramon Folch i Guillén, fou “un dels pri­mers d'Europa”. Joan Sal­va­dor i Riera, fill de Jaume i for­mat a Mont­pe­ller i a París, a més de con­ti­nuar amb l'empresa fami­liar, rea­litzà, el 1716-17, un viatge botànic per la península Ibèrica, comis­si­o­nat per l'Académie des Sci­en­ces de Paris. D'aquest viatge en tenim un lli­bre sen­sa­ci­o­nal en català que fou edi­tat el 1972 per Ramon Folch i Joa­quim Molas a Edi­ci­ons 62. El títol és Relació del viatge d'Espa­nya i Por­tu­gal, fet per ordre de Sa Majes­tat Cris­tianíssima Lluís XV.

El gabi­net de curi­o­si­tats científiques dels Sal­va­dor es va poder visi­tar fins al 1855. Després va anar a unes gol­fes d'una masia palau de prop de Vila­franca del Penedès. El gener del 1938, en plena guerra, la Gene­ra­li­tat el va com­prar per sal­var-lo. Des del 1945, ha romàs –per­fec­ta­ment igno­rat- en unes sales de l'Ins­ti­tut Botànic vell. El maig del 2014, i des del nou Jardí Botànic de Bar­ce­lona (obert el 1999) ha fet un salt que pot ser un salt a la fama.

El segon exem­ple de con­fecció d'una gran base de dades científiques amb fina­li­tats pràcti­ques és el de la llarga sèrie d'obser­va­ci­ons mete­o­rològiques del doc­tor Fran­cesc Salvà i Cam­pi­llo.

Des del seu domi­cili del car­rer de Petrit­xol de Bar­ce­lona, Salvà i Cam­pi­llo va anar mesu­rant i ano­tant dia rere dia, durant 44 anys, entre el 1780 i el 1824, les dades bàsiques dels prin­ci­pals indi­ca­dors del temps atmosfèric a la ciu­tat. Des del 1792, aques­tes dades serien publi­ca­des al diari que començava aquell any, El Dia­rio de Bar­ce­lona.

L'objec­tiu de Salvà era pràctic: esta­blir cor­re­la­ci­ons entre les vari­a­ci­ons mete­o­rològiques i la salut de la població. Així, any rere any, feia un balanç i llançava hipòtesis sobre qui­nes podien ser aques­tes rela­ci­ons. Com en el cas de la saga dels Sal­va­dor, aquest banc de dades tenia com a horitzó la des­co­berta de for­mes mèdiques des­ti­na­des a millo­rar la salut dels seus con­ciu­ta­dans.

El ter­cer exem­ple és el con­junt dels 52 volums manus­crits d'un extens die­tari que ha pas­sat a ésser cone­gut com a Calaix de sas­tre de Rafael d'Amat i de Cor­tada. Un text escrit, també dia a dia, pel baró de Maldà entre el 1769 i el 1819, durant quasi 50 anys.

Aquí, la base de dades inclou mate­ri­als molt diver­sos, car l'objec­tiu d'Amat és, sobre­tot, l'entre­te­ni­ment de la família i els amics del baró. Tot i això, el recull d'infor­mació sobre qüesti­ons tan bàsiques com l'ali­men­tació, l'edu­cació, la mobi­li­tat o les dife­rents fei­nes és utilíssim per des­co­brir (això sí, amb els ulls d'un noble escèptic) els can­vis de la soci­e­tat i de l'eco­no­mia d'una Cata­lu­nya en tran­sició vers la moder­ni­tat, seguint els camins de la Il·lus­tració.

Les farmàcies, del 1700 al 2012

A la Barcelona del 1700, segons l'exposició Salvadoriana organitzada per l'Institut Botànic, s'hi havien instal·lat i hi treballaven per al públic la farmàcia dels Salvador del carrer de la Fusteria i 22 farmàcies més. Això significa que en aquella Barcelona hi havia una farmàcia per cada 1.650 habitants. A la Barcelona del 2012 hi ha 388 farmàcies. És a dir, una farmàcia per cada 4.175 habitants. Conclusió: la Barcelona del 1700 era molt moderna, molt avançada. Amb el benentès que, el 2012, els fàrmacs es produeixen als laboratoris, i no a les rebotigues, per exemple, amb herbaris, com passava el 1700 o el 1900.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.