Gran angular

DE MEMÒRIA

L'aptitud econòmica de Catalunya (1927 - 1929) (1)

Al segle XIV, s'havien constituït 45 gremis, que al segle XVI ja eren 64. La industrialització del XIX és en el tèxtil, però, també, en el metall, la fabricació de farina, la indústria dels taps de suro, i les editorials

L'apti­tud econòmica de Cata­lu­nya (1927-1929) (nova edició: 1983), de Car­les Pi i Sunyer, és, ben segur, un dels lli­bres sobre la soci­e­tat i l'eco­no­mia cata­la­nes més impor­tants publi­cats mai. Per bé que l'engi­nyer-eco­no­mista i polític empor­danès Car­les Pi i Sunyer (Bar­ce­lona, 1888-Cara­cas, 1973) el va escriure i publi­car en una situ­ació difícil (la dic­ta­dura mili­tar de 1923-30), el resul­tat fou –és, lle­git avui (2015)– excep­ci­o­nal. Per què? Perquè plan­teja les grans pre­gun­tes sobre l'eco­no­mia cata­lana, i assaja de res­pon­dre-les. I ho fa molt i molt bé.

D'entrada, la pre­gunta (el 1927!, i, també, el 2015) és saber qui­nes són “les cau­ses de la rela­tiva, però per­sis­tent, pros­pe­ri­tat econòmica cata­lana”. La res­posta a aquesta pre­gunta, encara avui, no és fàcil. Encara hi ha gent, opi­na­dors, que expli­quen aquesta pros­pe­ri­tat per l'emplaçament, o el clima, com si no fos­sin els matei­xos o molt sem­blants a totes les cos­tes de la Medi­terrània. Encara hi ha gent que diu que la riquesa agrícola és deguda a una ima­ginària fer­ti­li­tat natu­ral, i oblida que, com diu Pi i Sunyer, “la natu­ra­lesa ha dotat mala­ment Cata­lu­nya, fent-la pobra, aspra i tren­cada”, car “el ter­reny és mun­tanyós i les comu­ni­ca­ci­ons són difícils”.

També s'oblida que, a diferència del que suc­ce­eix a altres parts del món, “tam­poc la nos­tra terra està ben dotada de pri­me­res matèries que expli­quen la con­cen­tració indus­trial. Les pri­me­res matèries de les seves indústries prin­ci­pals, el cotó, el ferro, el carbó, ha hagut d'anar a cer­car-les a fora, i de vega­des, ben
lluny”. El que sí que és posi­tiu és la pos­si­bi­li­tat d'apro­fi­tar els salts d'aigua dels rius per a gene­rar
ener­gia elèctrica. Ara, segons Pi i Sunyer, “la força hidroelèctrica és sola­ment un avan­tatge acces­sori, que ha vin­gut a dar­rera hora, quan la nos­tra for­mació econòmica era un fet acom­plert”. Així i tot, l'elec­tri­fi­cació inte­gral de Cata­lu­nya pla­ni­fi­cada el 1937 per la Con­se­lle­ria d'Eco­no­mia de la Gene­ra­li­tat serà un fac­tor bàsic per a la con­tinuïtat de la pros­pe­ri­tat cata­lana (vg. L'Econòmic, 25/6/2011).

Hi ha altres expli­ca­ci­ons: “Hom podria encara atri­buir la pros­pe­ri­tat cata­lana a (1) una sèrie de cir­cumstàncies històriques sor­to­ses, a (2) l'atzar pro­pici, al (3) domini polític, al (4) favo­ri­tisme, o al (5) pri­vi­legi”. Però, repas­sant els fets no sem­bla que ni la sort, ni l'atzar hagin actuat a favor de la soci­e­tat cata­lana. Tam­poc, és clar (espe­ci­al­ment, des de 1516), la domi­nació política sobre altres països. I, menys, els favors o, direc­ta­ment, els pri­vi­le­gis que pogues­sin arri­bar a les ter­res cata­la­nes des de Madrid o París, o, ja al XX, des de Lon­dres o Was­hing­ton.

El que ha estat i és deci­siu, doncs, no és la loca­lit­zació, no són les matèries pri­mes, ni el favo­ri­tisme d'unes elits llu­nya­nes i, sovint, hos­tils. L'única res­posta es troba en cer­tes apti­tuds del fac­tor humà. La prin­ci­pal és l'apti­tud per al tre­ball, “l'esforç con­ti­nuat de gene­ra­ci­ons de tre­ba­lla­dors”. De fet, recorda Pi i Sunyer, “el tre­ball és una defensa obli­gada en els països difi­cul­to­sos. I, no sola­ment el tre­ball pri­mari directe: també ho són la traça, l'enginy, la pre­visió i l'estalvi”. I, hi afe­geix: “la intel·ligència”.

Algu­nes de les pàgines més sug­ges­ti­ves del lli­bre de Pi i Sunyer estan dedi­ca­des, jus­ta­ment, a expli­car i exem­pli­fi­car aquest tre­ball intel·ligent de la soci­e­tat cata­lana. El feno­men ve de lluny, i és de llarga durada.
Així, a l'edat mit­jana, “els mones­tirs... creen veri­ta­bles fàbri­ques”, i, “al segle XIII exis­tia una indústria forta a la major part de les nos­tres comar­ques”. Al segle XIV s'havien cons­tituït 45 gre­mis, que al segle XVI
ja eren 64. La indus­tri­a­lit­zació del XIX és en el tèxtil, però, també, en el metall, la fabri­cació de farina, la indústria dels taps de suro, i les edi­to­ri­als.

La con­clusió és diàfana: “Cata­lu­nya és una suc­cessió de gene­ra­ci­ons, ambi­ents i tre­balls, en els quals col·labo­ren homes de tota mena.” I afe­geix: “Escriure sobre els cata­lans, limi­tant-los per la par­tida de nai­xe­ment... és cosa mes­quina.”

Una dictadura i un assaig

La primera dictadura militar espanyola del segle XX (del 1923 al 1930) va significar, per exemple, l'expulsió de més de 100 professors de la Universitat Industrial. Entre ells, Carles Pi i Sunyer. “Em vaig quedar solament amb la meva classe nocturna de l'Escola de Sants. Vaig dedicar-me a escriure articles, assaigs, i, sobretot a fer recerques. Totes les dades per al meu llibre L'aptitud econòmica de Catalunya daten d'aleshores. És gairebé segur que si hagués quedat cessat de l'Escola d'Agricultura, no hauria pogut escriure aquesta obra.” Un exili interior no és forçosament negatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.