Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els aliats de l’OTAN prometen “més equipament militar” a Ucraïna però eviten implicar-se “directament” en la guerra

Stoltenberg al·lega que no volen provocar “una escalada del conflicte” amb Rússia

Kuleba reclama més sancions contra Moscou i demana a Occident que enviï més armament

Els països membres de l’OTAN han promès “més equipament militar” a Ucraïna, però no es volen implicar “directament” en la guerra.

Arran de la petició de Kíiv, els ministres d’exteriors de l’aliança atlàntica han assegurat aquest dijous al seu homòleg ucraïnès, Dmitro Kuleba, que continuaran enviant armes al país i que reconeixen la seva “urgència” per defensar-se de l’atac rus.

En aquest sentit, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que “les sancions estan danyant la maquinària de guerra de Putin”.

Stoltenberg, però, ha avisat que no s’implicaran directament a la guerra amb “tropes o capacitats” perquè no volen provocar “una escalada del conflicte” amb Rússia.

Ucraïna reclama més sancions
A la sortida de la reunió amb l’OTAN, el ministre d’exteriors ucraïnès ha considerat “insuficients” les sancions d’Occident contra el Kremlin per aturar “la maquinària de guerra russa”. “Quantes massacres de Butxa hi ha d’haver perquè s’imposin sancions?”, s’ha preguntat en una roda de premsa a Brussel·les.

Kuleba ha admès que el cinquè paquet de sancions que prepara la Unió Europea augmentarà la “pressió” sobre el règim de Vladímir Putin, però ha avisat que mantenir les compres de gas i petroli a Rússia suposa continuar donant suport a la “maquinària de guerra” del Kremlin. “Les sancions afectaran Rússia a mitjà i llarg termini, però la gent s’està morint avui”, ha alertat Kuleba.

El ministre ucraïnès ha instat Occident a enviar més armament a Ucraïna per lluitar contra la invasió russa. De fet, ha avisat que si no arriba l’ajuda militar en “dies” podria ser “massa tard”.

Preguntat per possibles abusos de les forces ucraïneses, Kuleba ha assegurat que “s’investigaran” i ha defensat que serien en tot cas “d’incidents aïllats”. “Respectem les regles de la guerra”, ha remarcat.  Des de l’OTAN, Stoltenberg ha subratllat que s’ha d’investigar “qualsevol crim de guerra” que s’hagi pogut cometre, independentment de qui en sigui el responsable.


Reforçar la cooperació amb la regió Àsia-Pacífic
A part de la reunió amb Kuleba, els ministres d’Exteriors de l’OTAN han abordat amb els seus homòlegs d’Austràlia, Nova Zelanda, Corea del Sud i el Japó els “reptes” que planteja una Xina més “assertiva” que “inverteix més en nous equipaments militars”. L’aliança ha acordat reforçar la cooperació política i de seguretat amb aquests països de la regió Àsia-Pacífic. “Els reptes globals requereixen solucions globals”, ha apuntat Stoltenberg després de la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.