Política

Biden vol “salvar el planeta”

compromís ·

El president nord-americà anuncia que els EUA compliran la reducció d’emissions marcada per al 2030

La Casa Blanca demana l’alliberament del pres polític Alaa Abdel Fattah, en vaga de fam a Egipte

El cap de car­tell de la Cop27. El tot­po­derós pre­si­dent dels Estats Units va ser ahir el gran reclam de la cimera climàtica i va aca­pa­rar els focus de Sharm al-Sheikh com no ho ha fet cap altre líder mun­dial. Les elec­ci­ons de mig man­dat dels EUA van endar­re­rir la seva arri­bada a Egipte i la seva presència va bri­llar de manera espe­cial en absència d’altres líders inter­na­ci­o­nals. Però el que va moti­var la càlida res­posta que el seu dis­curs va tenir a Sharm al-Sheikh és que Joe Biden va dir el que l’audiència volia sen­tir.

El líder demòcrata va bus­car l’aplau­di­ment només començar: “Els Estats Units hem tor­nat a unir-nos a l’Acord de París. Lamento que un dia en sortíssim!” Després que el seu pre­de­ces­sor, el repu­blicà Donald Trump, tragués Was­hing­ton de l’acord climàtic i renegués de la lluita con­tra l’escal­fa­ment glo­bal, l’audiència tenia ganes de veure una Casa Blanca com­pro­mesa amb la causa.

Biden va fer seu el dis­curs dels acti­vis­tes climàtics: “La crisi climàtica és una lluita que té a veure amb la segu­re­tat humana, econòmica i medi­am­bi­en­tal, així com amb la mateixa super­vivència del pla­neta.” El nord-ame­ricà va subrat­llar el seu com­promís amb el medi ambi­ent en recor­dar que va ser ell mateix qui, el 1986, va intro­duir al Senat la pri­mera llei climàtica mai vista als EUA. Un com­promís, defen­sava orgullós, que arriba fins als nos­tres dies: “Avui, com a pre­si­dent, puc dir amb con­fiança que els EUA com­pli­rem els nos­tres objec­tius de reducció d’emis­si­ons per al 2030.”

El demòcrata va ins­tar el món sen­cer a posar fil a l’agu­lla: “La ciència és clara: neces­si­tem fer pro­gres­sos vitals aquesta mateixa dècada.” Però perquè el pla­neta acon­se­gueixi reduir les emis­si­ons de manera dura­dora, deia Biden, cal que “cada país s’hi esforci”. Unes decla­ra­ci­ons que poden lle­gir-se com un dard con­tra els tres països que, junt amb els Estats Units, són els qua­tre més con­ta­mi­nants del pla­neta. Són la Xina, l’Índia i Rússia, tots tres absents a la cimera.

La premsa nord-ame­ri­cana espe­cu­lava amb el con­tin­gut del dis­curs de Biden en la Cop27, però un ele­ment era de con­sens: Biden bus­ca­ria retor­nar els EUA a la posició de lide­ratge glo­bal que s’havia des­di­bui­xat durant l’era Trump. I així va ser. El pre­si­dent va anun­ciar que con­tri­bui­ria amb 100 mili­ons de dòlars que les naci­ons del Sud Glo­bal des­car­bo­nit­zin les seves eco­no­mies. Una suma modesta, però que col·loca els EUA entre els estats que apa­ren­ten interès per la resta del món.

El dia abans de la inter­venció de Biden, la Casa Blanca s’havia mani­fes­tat sobre la situ­ació de l’acti­vista Alaa Abdel Fat­tah, el pres polític que fa més de 220 dies que està pros­trat en un llit en vaga de fam: “Hem estat en comu­ni­cació cons­tant amb les auto­ri­tats egípcies per a aquest cas”, deia dijous l’asses­sor de Segu­re­tat Naci­o­nal, Jake Sulli­van, des de Was­hing­ton. “Estem pro­fun­da­ment pre­o­cu­pats per la situ­ació, i ens agra­da­ria veure Abdel Fat­tah en lli­ber­tat”, hi afe­gia.

La Casa Blanca seguia l’exem­ple de l’ONU, que dimarts va exi­gir públi­ca­ment al règim d’Abdel Fat­tah al-Sisi que dei­xes­sin anar l’acti­vista i que li ofe­ris­sin l’atenció mèdica necessària. La pressió de grups locals i inter­na­ci­o­nals arri­bava men­tre la con­dició d’Abdel Fat­tah era una incògnita abso­luta. Feia qua­tre dies que fami­li­ars i advo­cats del pres dema­na­ven sense èxit una prova que rati­fiqués que con­ti­nu­ava amb vida. Mona Seif, ger­mana del pres, va infor­mar dijous que les auto­ri­tats egípcies havien infor­mat la família que “havien inter­vin­gut mèdica­ment” Abdel Fat­tah. Molts han inter­pre­tat aques­tes parau­les com que el pres ha estat forçat a ali­men­tar-se en con­tra de la seva volun­tat per no morir, en un moment en què tot el món mira Egipte.

LES FRASES

Els Estats Units hem tornat a unir-nos a l’Acord de París. Lamento que un dia en sortíssim
La crisi climàtica té a veure amb la seguretat humana, econòmica i mediambiental
Joe Biden
president dels estats units

Alerta sobre l’escalfament

L’aliança Global Carbon Project” (GCP) va presentar ahir, en el marc de la cimera del Cop27 de Sharm-al-Sheikh, un informe que preveu que les emissions de CO2 totals augmentin un 1% el 2022. “Si els actuals nivells d’emissions persisteixen, hi ha un 50% de probabilitats” que l’augment de la temperatura del planeta, respecte als nivells preindustrials, superi en nou anys els 1,5 graus, el límit per evitar danys greus a la humanitat, segons els científics. Superar el límit d’1,5 graus d’augment indicaria que el canvi climàtic “assolirà, en una sola dècada, una etapa molt destructiva”, va advertir Vanesa Castán, catedràtica d’urbanisme climàtic de la Universitat de Sheffield i experta del comitè de canvi climàtic (IPCC) de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.