Política

orient mitja

Més del 25% del territori del Líban està sota ordres d’evacuació

Les hostilitats han causat la mort de més de 2.200 persones, ferit a unes 10.000 i causat el desplaçament forçós de més d’un milió de persones, la qual cosa equival a una cinquena part de la població total del país

Més del 25% del territori del Líban es troba sota ordres d’evacuació de l’Exèrcit israelià i els seus habitants han estat forçats a abandonar les seves llars, segons ha explicat aquest dimarts la directora per a Orient Mitjà de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Rema Jamous Imseis.

Només en la vespra, una vintena de pobles del sud del Líban es van buidar per ordres d’Israel “i la gent va haver d’escapar portant-se pràcticament res i ara dorm a la intempèrie mentre intenta trobar seguretat i ajuda”, va declarar Imseis a la premsa internacional a Ginebra.

Els refugis estan entre les prioritats més urgents al Líban, perquè del miler que ha instal·lat el govern (el 70% en col·legis), 800 han arribat al màxim de la seva capacitat, mentre que encara es treballa en aquestes instal·lacions per a dotar-les de l’equipament i serveis mínims, com a aigua i sanejament bàsic.

Els establiments mèdics també han sofert l’impacte del conflicte i dels 200 centres d’atenció primària que funcionaven en les àrees directament impactades pels bombardejos israelians, la meitat “han estat forçats a tancar les seves portes”, ha indicat Imseis.

Les hostilitats han causat la mort de més de 2.200 persones, ferit a unes 10.000 i causat el desplaçament forçós de més d’un milió de persones, la qual cosa equival a una cinquena part de la població total del país.

Imseis va visitar fa uns dies la frontera entre el Líban i Síria, on han creuat 285.000 persones (70% sirians i la resta libanesos) en tres setmanes de bombardejos israelians, segons les xifres que va esmentar. “La situació en els diversos passos fronterers és molt crítica, però parlem de la principal artèria que connecta als dos països i que va ser bombardejada per Israel fa una setmana, deixant un gran cràter”, va comentar.

La representant d’ACNUR va dir haver vist a nombroses persones baixant de vehicles i caminant cap al cràter, “lluitant amb nens a coll i amb molt poques pertinences per a creuar la zona, entrar en territori sirià i posar-se fora de perill”.

Segons Imseis, els voluntaris de la Mitja Lluna Roja Síria són els que ajuden aquestes persones a creuar el cràter (situat en la “terra de ningú” entre el Líban i Síria), a carregar als bebès i atenen les seves necessitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.