Política

crisi migratòria

El vaixell italià amb el primer grup de migrants traslladats arriba a Albània

Mitjans locals albanesos han informat que unes 36.000 persones podrien arribar a territori albanès cada any

Un vaixell de la Marina italiana ha arribat aquest dimecres a Albània amb els 16 primers migrants que Itàlia internarà en els centres d’identificació i retenció que Roma va aixecar en aquest país balcànic, continuant amb el seu polèmic sistema d’externalització de l’acolliment migratori fora de la Unió Europea (UE).

Els migrants van ser interceptats en alta mar després d’abandonar Líbia, mentre tractaven d’arribar a territori italià a través del Mediterrani central.

Són deu ciutadans de Bangladesh i altres sis d’Egipte. Un cop arribats a Albània, està previst que siguin sotmesos a controls sanitaris i d’identificació en el mateix port en la localitat de Shëngjin, on està actiu un centre per a gestionar les arribades. “La policia estatal ha pres totes les mesures per a la seguretat i per a l’aplicació de procediments fronterers accelerats”, han confirmat fonts d’aquest cos als mitjans de comunicació albanesos.

Els migrants, que van arribar a les 07.50, seran sotmesos a un primer control en un centro en el mateix port de Shëngjin abans de ser traslladats al camp d’acolliment de Gjadër, a uns 20 quilòmetres de distància, segons ha informat l’emissora local ABC News des de Tirana citant a aquesta font.

Aquestes dues instal·lacions, gestionades i controlades per les autoritats italianes, són resultat d’un acord entre Roma i Tirana que externalitza a territori albanès la gestió de sol·licitud d’asil i la possible repatriació de persones rescatades en aigües del Mediterrani que busquin arribar a Itàlia.

Les forces de seguretat albaneses es limitaran a vigilar el perímetre exterior.

Gjadër va ser una base de la Força Aèria albanesa durant la dictadura comunista i està envoltada d’un mur de set metres d’alt amb càmeres i altres sistemes de vigilància.

Tots dos centres es troben operatius des de la setmana passada, quan el ministre italià de l’Interior, Matteo Piantedosi, va avançar que el trasllat d’“immigrants irregulars procedents del nord d’Àfrica” començaria al més aviat possible i que Europa s’ha fixat l’objectiu de “reforçar el sistema d’expulsions”.

S’estima que els immigrants estaran un mes a Albània mentre es verifiquen les seves sol·licituds d’asil.

Mitjans locals han informat que uns 36.000 migrants podrien arribar a Albània cada any en aplicació d’aquest acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.