Opinió

Ramon Tremosa

Professor d’economia a la UB i exeurodiputat

Sort d’Europa!

Cal implantar les ràpides i eficaces decisions anticrisi dels millors països europeus

La tem­pesta per­fecta sobre el món ha arri­bat sob­ta­da­ment a través d’un virus des­co­ne­gut. L’acti­vi­tat econòmica, el comerç i la borsa han cai­gut bru­tal­ment, com no es veia en dècades.

La crisi econòmica anirà per bar­ris i serà en forma de V o d’U, en funció de si l’atu­rada de l’acti­vi­tat dura pocs mesos o bé s’allarga en el temps. Això dependrà sobre­tot de l’encert dels governs a l’hora d’apli­car mesu­res que evi­tin el tan­ca­ment mas­siu de pimes i autònoms si es pro­du­eix un tren­ca­ment de les cade­nes de paga­ment entre agents econòmics.

Avui molts “experts” cri­ti­quen Europa perquè no fa res. Si per Europa s’entén Unió Euro­pea, lla­vors no poden dema­nar la lluna en un cove. Quanta gent sap, per exem­ple, quin és el pres­su­post de la UE? Només era de 149.000 mili­ons d’euros l’any 2019 (menys de l’1% del PIB euro­peu!), una xifra equi­va­lent a qua­tre vega­des el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat. Als Estats Units, en canvi, el govern fede­ral dis­posa d’un pres­su­post de des­pesa pública equi­va­lent al 20% del PIB dels EUA i té com­petències en molts àmbits que a Europa els estats sem­pre han negat a la UE: inversió en infra­es­truc­tu­res, res­cats per des­as­tres natu­rals o cri­sis finan­ce­res...

Si per Europa ente­nem Banc Cen­tral Euro­peu, cal dir que a Frank­furt han tor­nat a fer bé la feina. Si el 2008 el BCE va tri­gar a reac­ci­o­nar –Draghi anun­cia el seu famós “wha­te­ver it takes” el 2012–, ara ha estat només qüestió de dies: el BCE ha anun­ciat pro­gra­mes de com­pra mas­sius i il·limi­tats de deute públic i pri­vat, i la UE també ha aixe­cat tem­po­ral­ment els límits de dèficit públic esta­tals. Europa, cal con­cloure, ha estat un cop més a l’altura.

Ima­gi­nem-nos la situ­ació d’Espa­nya sense Europa i sense el BCE i l’euro: la crisi del 2008 pos­si­ble­ment ens hau­ria abo­cat a un esce­nari com a l’Argen­tina: altes infla­ci­ons anu­als i tipus d’interès de dos dígits, depre­ci­a­ci­ons molt inten­ses del tipus de canvi, con­trol de capi­tals i cor­ra­li­tos ban­ca­ris. Sense les com­pres del BCE, gai­rebé ningú no com­pra­ria deute espa­nyol als mer­cats finan­cers glo­bals i la prima de risc esta­ria des­bo­cada.

En relació amb el 2008, ara, si més no, la crisi no prové de l’inte­rior del sis­tema finan­cer, sinó d’una atu­rada forçosa de l’acti­vi­tat pro­vo­cada per una pandèmia. Un altre punt fort avui és la valu­osa experiència acu­mu­lada per part de bancs cen­trals, governs, eco­no­mis­tes i acadèmics sobre el que es va fer bé i el que no el 2008.

Cata­lu­nya va sor­tir de la crisi del 2009 crei­xent prin­ci­pal­ment cap als mer­cats euro­peus: el 2008 només 1/3 de la pro­ducció cata­lana s’expor­tava i 2/3 es venia al mer­cat espa­nyol, però el 2018 la situ­ació ja s’havia inver­tit. Cata­lu­nya ha pas­sat de 3.000 a 8.500 mul­ti­na­ci­o­nals entre el 2008 i el 2019, i gai­rebé ha dupli­cat les expor­ta­ci­ons i el tràfic aero­por­tu­ari i por­tu­ari. El sec­tor turístic, el de fires i con­gres­sos i l’agro­a­li­men­tari han pre­sen­tat també resul­tats extra­or­di­na­ris.

Cata­lu­nya, per tant, ha tret un gran pro­fit de la “mica d’Europa” que tenim, en forma de mer­cats de lliure cir­cu­lació de per­so­nes, béns, ser­veis i capi­tals i, sobre­tot, de la moneda única i del BCE.

Als països nòrdics, la crisi del 2008 va ser curta gràcies als ràpids i amplis con­sen­sos interns que s’hi for­men quan hi ha una crisi forta. Al sud d’Europa, en canvi, a la crisi finan­cera del 2008, reco­ne­guda tard i mala­ment a Espa­nya, s’hi va afe­gir la crisi del deute del 2011-2013.

Avui poden com­pa­rar i exi­gir la implan­tació de ràpides i efi­ca­ces deci­si­ons anti­crisi dels millors països euro­peus, i dei­xar en evidència encara més el cen­tra­lisme espa­nyol si pri­o­ritza, com el 2008, res­ca­tar pri­mer l’Ibex 35. Avui veiem com “governs neo­li­be­rals” euro­peus, com diuen des­pec­ti­va­ment a Madrid, dic­ten ràpida­ment ren­des bàsiques, res­ca­ten pimes i autònoms i ofe­rei­xen ajor­na­ments mas­sius d’impos­tos. A Madrid, en canvi, “el govern més pro­gres­sista de la història” per ara ofe­reix una immensa tera­nyina burocràtica per acce­dir als “ajuts” que sem­bla que busca el desis­ti­ment de mol­tes pimes, feta a mida per faci­li­tar el res­cat de l’Ibex 35.

Notícies relacionades del tema
"Com ens en sortirem?"

Montserrat Nebrera González
Montse Nebrera
ADVOCADA I PROFESSORA DE DRET CONSTITUCIONAL (UIC)

Abans del ‘Diari’

Ada Parellada
Ada Parellada
CUINERA

Més flexions que reflexions

Alba Alfageme
Alba Alfageme i Casanova
PSICÒLOGA ESPECIALITZADA EN L’ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Ser-hi més que mai

Maria Eugènia Gay
Maria Eugènia Gay
DEGANA COL·LEGI DE L’ADVOCACIA DE BARCELONA

Garantint l’accés de tothom a la justícia

Guillem López Casasnovas
Guillem López Casasnovas
ECONOMISTA

El món de demà

Gerard Esteva
Gerard Esteva
PRESIDENT DE LA UNIÓ DE FEDERACIONS ESPORTIVES DE CATALUNYA

El Pla Marshall que l’esport necessita

Cristina Sánchez
Cristina Sánchez
SOCIÒLOGA UDG

De manera diferent

Gemma Lienas
Gemma Lienas
ESCRIPTORA

El nostre planeta sense nosaltres

Carme Trilla
Carme Trilla
ECONOMISTA. PRESIDENTA D’HÀBITAT3 I DE L’OBSERVATORI METROPOLITÀ DE L’HABITATGE

Reflexió sobre l’estat del benestar

Eudald Carbonell
Eudald Carbonell
ARQUEÒLEG

Caldrà més consciència d’espècie

Ismael Palacín
Ismael Palacín
DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ JAUME BOFILL

Confiança en l’escola, eines i acompanyament

Joan B. Casas
Joan B. Casas
EXDEGÀ DEL COL·LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA

Panorama econòmic del coronavirus

Ramon Brugada
Ramon Brugada
CARDIÒLEG. CAP DE SERVEI DE L’HOSPITAL TRUETA

Solidaritat en temps de crisi

Dolors Bramon
Dolors Bramon
PROFESSORA EMÈRITA DE LA UB

Sense desqualificacions

Miquel Bassols
Miquel Bassols
PSICOANALISTA I EXPRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ MUNDIAL DE PSICOANÀLISI

Què ens podem trobar al final del túnel?

Laia Serra
Laia Serra
ADVOCADA. DONES JURISTES

Temps d’acció civil

Francina Alsina
Francina Alsina
PRESIDENTA DE LA TAULA DEL TERCER SECTOR

El millor antídot: un pla d’emergència social

Josep Vergés
Josep Vergés
PRESIDENT I CEO DE LA FUNDACIÓ INTERNACIONAL DE L’ARTROSI

El dia després

Núria Esponellà Puiggermanal
Núria Esponellà
ESCRIPTORA

Una porta oberta

Josep Oriol
Josep Oriol Pujol
DIRECTOR FUNDACIÓ PERE TARRÈS

Economia per a les persones

Imma Tubella Casadevall
Imma Tubella
SOCIÒLOGA I CATEDRÀTICA DE COMUNICACIÓ

La borsa o la vida

Jordi Feu i Gelis
Jordi Feu i Gelis
SOCIÒLEG, PEDAGOG I DIRECTOR DE LA CÀTEDRA DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA DE LA UDG

Un senyal d’avís per a la universitat

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa
PROFESSOR D’ECONOMIA A LA UB I EXEURODIPUTAT

Sort d’Europa!

Núria Pradas
Núria Pradas
ESCRIPTORA

En temps de coronavirus

Salvador Cardús
Salvador Cardús
PROFESSOR DE SOCIOLOGIA A LA UAB

Nafrats, però més forts



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.