Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Èxode a l’est d’Ucraïna per por d’una ofensiva a gran escala

Els Estats Units imposen sancions a les filles de Putin i a destacats dirigents de Moscou i prohibeixen noves inversions a Rússia

Hongria trenca el consens de la Unió Europea i accepta pagar el gas rus en rubles

L’OTAN alerta que la invasió russa podria durar mesos i fins i tot anys

Les ciutats de l’est d’Ucraïna s’estan preparant per a una pròxima gran ofensiva de les forces russes i els seus habitants aprofiten l’ocasió, ara que poden, per fugir. Les autoritats de Lugansk van instar ahir la població de la regió a abandonar-la “mentre sigui segur” per algun dels fins a nou corredors humanitaris organitzats per evacuar els seus habitants.

“Mentre hi hagi autobusos i trens, es podrà aprofitar aquesta oportunitat”, va dir el governador de la regió, Serhiy Gaidai, que va explicar que les tropes russes van malmetre dimarts el servei ferroviari de la regió “i els trens han quedat retinguts”. Segons Gaidai, l’acció d’evacuació ha permès que surtin de la regió unes 1.200 persones.

Les alertes de les autoritats ucraïneses coincideixen amb les que ha fet en els últims dies l’OTAN. En arribar a la reunió de ministres d’Exteriors aliats que se celebra avui i demà a Brussel·les, el seu secretari general, Jens Stoltenberg, va reiterar ahir que Moscou prepara una ofensiva a l’est del país per controlar tot el Donbass.

Stoltenberg va afirmar que l’Aliança no té indicis que el president de Rússia, Vladímir Putin, hagi abandonat la seva “ambició” de controlar “tot Ucraïna” i “reescriure l’ordre internacional”. Per això va instar a estar “preparats” per al llarg termini. “Hem de ser realistes i adonar-nos que això pot durar molt de temps, durant molts mesos, durant fins i tot anys, i aquesta és la raó per la qual també hem d’estar preparats per al llarg termini”, va advertir Stoltenberg, que va advocar per mantenir les sancions i va assegurar que la invasió d’Ucraïna “ha canviat la realitat de la seguretat a Europa per molts anys”.

Mentrestant, continua la pressió internacional sobre el govern rus. Els Estats Units van anunciar ahir sancions a les dues filles de Putin, i la prohibició, juntament amb els seus socis occidentals, de noves inversions a Rússia, després de la massacre a la ciutat ucraïnesa de Butxa. Un alt funcionari del govern dels EUA va explicar que les sancions tenen com a objectiu les dues filles de Putin, Maria i Katerina, així com l’esposa i la filla del ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Els EUA també han castigat membres del Consell de Seguretat rus, entre els quals hi ha l’exprimer ministre Dmitri Medvédev i el cap de govern actual Mikhaïl Mixustin.

A la Unió Europea, però, comencen a haver-hi esquerdes. El primer ministre hongarès, Víktor Orbán, va dir ahir que no té problemes a acceptar l’exigència russa que li paguin les compres de gas en rubles, una posició que contradiu la de la Comissió Europea (CE), que ho considera inacceptable. Hongria és un dels països de la Unió Europa més dependents del gas rus.

Budapest s’està oferint com a mediador amb Moscou. El president rus, Vladímir Putin, va abordar ahir les negociacions entre Moscou i Kíiv durant una conversa telefònica amb Orbán. El líder hongarès va explicar, abans de la conversa amb Putin, que el cap del Kremlin havia reaccionat de manera “positiva” a una invitació per celebrar converses de pau a Hongria amb la presència del president ucraïnès, el francès i el canceller alemany, per negociar un acord d’alto el foc al més aviat possible. Orbán assegura que el president rus “va donar una resposta positiva”, però que posaria condicions per a una trobada d’aquest tipus, que no va especificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.