Política

guerra a gaza

Israel crida més reservistes i es prepara per a una invasió del Líban

L’Exèrcit israelià informa que les tropes ja estan preparades per una acció terrestre a territori libanès

El cap de l’Estat Major d’Israel, Herzi Halevi, ha dit aquest dimecres que els atacs aeris sobre el Líban estan servint per a preparar el terreny per a una possible incursió terrestre israeliana contra Hezbol·là. Halevi ha detallat que la possible “maniobra” israeliana consistiria a entrar en pobles del sud del Líban que el grup xiïta “ha convertit en una gran base militar”, per a destruir la infraestructura del grup en la zona.

En aquest context, l’Exèrcit israelià ha cridat a files aquest dimecres a dues brigades de soldats reservistes per a realitzar “missions operatives” en el nord, en plena escalada dels atacs contra el grup xiïta Hezbol·là al Líban. “Això permetrà continuar amb el combat contra l’organització terrorista Hezbol·là i la defensa de l’Estat d’Israel, i crearà les condicions per a permetre als residents del nord d’Israel tornar a les seves llars”, han justificat les forces israelianes en un breu comunicat, en el qual no van oferir més detalls.

Israel va començar dilluns una intensa campanya de bombardejos concentrats, sobretot, en el sud i l’est del Líban contra el que assegura són coets i míssils que el grup xiïta, aliat de l’Iran, amaga en zones civils per a atacar Israel. Els atacs ja s’han cobrat la vida de més de 550 persones i han provocat el desplaçament intern de desenes de milers de libanesos. De moment, Israel s’ha limitat a realitzar atacs aeris i encara que els seus líders fan al·lusió sovint a la necessitat d’estar preparats per a combatre en el nord, encara no han ordenat una operació terrestre contra el Líban.

Aquest dimarts, el cap del Comando Nord de l’Exèrcit, el major general Ori Gordin, va suggerir durant una visita a les tropes que aquestes ja estan preparades per a “maniobrar” a l’interior del Líban. “Hem entrat en una altra fase de la campanya (...). L’operació va començar amb un cop molt significatiu a les capacitats de Hezbol·là i un cop molt significatiu als comandants de l’organització”, va dir Gordin durant una visita a una brigada apostada en la frontera nord d’Israel.

Està previst que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, convoqui aquesta tarda al seu Gabinet de Seguretat a Tel-Aviv per a discutir la situació, poques hores abans del seu viatge als Estats Units per a participar en l’Assemblea General de l’ONU.

L’Exèrcit israelià ha informat aquest dimecres que ha atacat “60 objectius d’intel·ligència” de Hezbol·là amb els seus bombardejos sobre el Líban, entre ells casernes i infraestructura utilitzades pel grup per a recopilar informació.

El grup libanès també ha incrementat els seus atacs contra Israel i fins i tot contra punts més enllà de la frontera, on s’havien concentrat els seus bombardejos durant aquests onze mesos de foc creuat.

Les sirenes van sonar a primera hora del matí en el centre del país, inclòs Tel-Aviv, en detectar l’arribada d’un míssil de llarg abast disparat des del Líban que va ser interceptat per l’Exèrcit.

Israel i Hezbol·là estan immersos en un intens intercanvi de foc des del 8 d’octubre, quan el grup xiïta va començar a llançar atacs contra el nord d’Israel en solidaritat amb les milícies palestines de la Franja de Gaza.

La situació s’ha cobrat la vida de més de 700 persones, la majoria en el costat libanès i en les files de Hezbol·là, que ha confirmat unes 455 baixes, algunes a Síria.

A Israel han mort 52 persones en el nord: 26 militars i 26 civils, inclosos 12 menors i adolescents en un atac en els Alts del Golan sirians ocupats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.